Захарта в живота на човека

Дражетата бонбони са с малки размери, аромат, приятен вкус, привлекателен външен вид. При въртенето на барабаните се получава овалната им форма. За отделните бонбони различни багрила се използват, добавки, есенции и др.

Таханова халва се приготвя при смилане на изпечени маслодайни слънчогледови семена, фъстъци, сусам. В състава влизат 12-15 % белтъчини, 33 % мазнини, 42 % захар. Качествената халва е с твърда консистенция, влакнест строеж, кремав цвят, приятни вкусови качества. Халва се съхранява при не по-висока температура от 12 градуса и до 75 % относителна влажност на въздуха.

Захар се използва доста широко в храненето на човека. Тя е в състава на тестено-захарни, захарни и сладкарски изделия, в безалкохолните напитки прибавя се, в чай, кафе, млечните напитки. Тестено-захарните, сладкарските и захарни изделия, са с подходяща сладост хранителни продукти, аромат и приятен вкус. Захарните изделия се делят на бонбони с различен състав – млечни, нешоколадови, шоколадови бонбони, карамелажни дражета, халва, шоколад, локум. Бонбоните са захарно-глюкозна основа със или без пълнеж от плодови съставки и ядки, мляко, растителни масла.

Захар се добива от захарна тръстика и захарно цвекло. В зависимост от качеството си, тя бива кафява, рафинирана, бяла, промишлена, а според външния вид – пудра захар, на бучки, кристална. Рафинираната захар е със съдържание на над 99% захароза, а 92% в кафявата. Тестено-захарните изделия се произвеждат от захар и брашно, масло и растителни мазнини, може и мляко да съдържат, плодове, яйца. Тук спадат вафли, бисквити, десертни блокчета. Те на бързо разваляне не се подлагат, за тях срокът на съхранение е продължителен.

Шоколад и шоколадови бонбони в Захарни заводи се произвеждат от мляко, какао, масло. Те са няколко вида – с пълнеж, фини млечни, натурални. Ценен вид захарно изделие е халва. Произвежда се бяла, кафява, нуга, витамизирана, млечна и таханова халва. Последната съдържа тахан – от слънчоглед смлени семена, от фъстъци или сусам, към който захар и чувен се прибавя.

Локум е вид захарно-нишестено изделие, приготвяно чрез сваряване на захарно-гликозен сироп или захарен и нишесте, подкиселява се и ароматизира. Сладкарските изделия се приготвят от един и няколко сладкарски основи, захарен сироп, кремове, плодове. Делят се на сухи и сочни, напоени торти със сиропи обикновено, щрудел, баклави, тригуни, кадаиф – сиропирани сладкиши. Според вида на сладкарската основа те са с кексова, пандишпанена, маслена, с мая за хляб, от вафлени кори, кадаиф и др. Според срока на съхранение сладкарските изделия се делят на нетрайни до 72 часа, и трайни до 90 дни, като указанията Захарни заводи за правилно съхранение стриктно се спазват.
In case you’re interested in knowing more info on best coffee subscription, stop by https://www.moustachecoffeeclub.com/
Контакти:

Използвайте национален телефон 0 700 13 701 на цената на един градски разговор

Ще ни откриете на адрес улица “Свети Свети Кирил и Методий” 140 в София