Хранителна и енергийна стойност на захарните продукти

Основната хранителна стойност на сладкарските и захарните изделия на Захарни заводи се базира на високите им вкусови свойства, нискомолекулни и лесноусвоими въглехидрати в значително съдържание, а при някои има и доста високо съдържание на мазнини. Тези хранителни продукти могат да имат според вложените съставки – високо съдържание на определени витамини, антиоксиданти, биофлавоноиди, минерални вещества.

Здравното значение на сладкарските изделия, тестено-захарните и захарните се определя от хранителната им стойност и количеството хранителен прием, в съотношение с другите групи храни. Всяка от тези групи храни е с хранителни стойности и предимства. Те са една от 5-те групи храни в храненето, заедно с картофи и зърнени храни; мляко и млечни продукти; плодове и зеленчуци; месо, бобови, яйца, риба, ядкови плодове.

Хранителните продукти, които се отличават с високо съдържание на рафинирана захар, а и високо съдържание на мазнини понякога, голямата консумация на сладкарски и захарни изделия с повишен риск от наднормено тегло се свързва, акне, жлъчнокаменна болест, зъбен кариес. Разнообразието на хранителни продукти в седмично меню и балансът между хранителни вещества и хранителен прием на енергия, за поддържане на добро здраве и работоспособност – хранителните нужди на организма са от изключително важно значение. Захарните изделия, вафли, халва, локум, бонбони, тестено-захарните и сладкарските, които се консумират умерено, всъщност повишават вкусовите качества и хранителността на храненето. Препоръчва се използване на захар много умерено. Правете разумен избор за и закуски. Прекомерната употреба на храни с много захар, води и до зъбен кариес.

Голяма част от произвежданите в Захарни заводи изделия, са със защитена търговска марка и установени в производството традиции. Произвеждат се бонбони, различни <афли, вкусен локум, бисквити. Те от висококачествени суровини се изработват – захар, брашно, хидрирани масла, маргарин, какао, сухо мляко, печени ядки и др. За нуждите на производството Захарни заводи разполага със самостоятелен автомобилен парк. Успехите на Захарни заводи се дължат до голяма степен на изключителния професионализъм на работещите там. Грижата за околната среда и удобството на персонала, за творческа и позитивна обстановка, са сред приоритетите в Захарни заводи. Добре познати са нетункваните вафли за потребителите с аромат на лимон, ванилия, портокал, лешник, какао. Те имат чудесен вкус, както и тункваните вафли. Те са любима закуска за възрастни и деца. Предпочитани са бонбони карамел му, лакта, локум, халва, произвеждани в Захарни заводи по оригинална класическа технология. Гамата асортименти се разширява непрекъснато.